Gear talk

Finnmark 2 SI – Review

Finnmark 2 SI in winter

Finnmark 2 SI - Review


Ons vertrouwde 'rood huisje' tijdens menig avontuur!

Een goede, betrouwbare tent is als wereldfietser enorm belangrijk. We kozen ervoor om de Finnmark 2 SI van het merk Nordisk mee te nemen. Deze tent hebben we ondertussen al sinds 2019 en heeft ons sindsdien vergezeld op al onze avonturen. Van sneeuw in de wintermaanden, herfstige taferelen in de Ardennen tot de hete Sloveense kust in de zomer. 

Technische informatie
  • 3 seizoenstent 
  • Twee ingangen en vestibules
  • Totaal gewicht: 3,3 kg
  • Buitentent: 40 denier silicon coating – 3000mm waterkolom
  • Binnentent: 40 denier cire coating
  • Grondoppervlak: 40 denier nylon PU coating – 10.000mm waterkolom
Accessoires:
  • 8,5mm alu DAC Featherlike NSL stokken (2 lange en 1 korte)
  • Aluminium Y-Peg (16x)
  • 2,5mm nylon scheerlijnen
afmetingen Nordisk Finnmark 2 SI
Finnmark 2 SI in winter
De Finnmark 2 SI met een laagje vorst.
Een vrijstaande koepeltent

De Finnmark 2 SI is een koepeltent, die kan opgesteld worden met drie kruisende stokken. Het voordeel van deze constructie is dat de tent vrijstaand is, waardoor je ook bij een slechte, harde ondergrond eenvoudig de tent kan opzetten. Daarnaast kan een koepeltent in alle richtingen ongeveer evenveel wind aan, waardoor je iets ‘vrijer’ bent tijdens het opzetten van de tent. De richting waarin je de tent opzet, of een eventuele veranderende windrichting gedurende de nacht hebben dus minder invloed bij het installeren. Desondanks blijft het nog steeds het beste om de tent niet met de opening naar de wind te plaatsen. Zo behoud je een maximale stabiliteit en kan je makkelijk in en uit de tent bij veel wind.

De Finnmark 2 SI is daarnaast ook een ‘inner first’ tent, wat wil zeggen dat je eerst de binnentent opzet aan de hand van de stokken en nadien het buitenzeil erover spant. Dit zorgt ervoor dat je bij mooi, droog weer ook enkel de binnentent kan opzetten. Iets waar we tijdens de zomer al vaak gebruik van hebben gemaakt. 

Binnentent moet eerst opgezet worden.
tent op verharde ondergrond
De vrijstaande optie maakt deze tent handig bij verhard oppervlak.

Een nadeel van de ‘inner first’ constructie is dat het eerst en vooral iets langer duurt om de tent op te zetten, in tegenstelling tot een tent waar de binnentent aan het buitenzeil kan blijven hangen. Dit hoeft echter niet zo’n probleem te zijn, tenzij het regent want dan kan de binnentent nat worden. Oefening baart kunst en een vodje waarmee je even snel de druppels droog wrijft, doet wonderen.

Vestibule ruimte

De Finnmark 2 SI heeft twee vestibules, eentje aan elke uitgang. Beiden zijn ze niet zo heel ruim, maar voldoende om de fietstassen of rugzak in kwijt te raken. Vergelijkend met een tunneltent, zal deze laatste altijd meer vestibule hebben voor hetzelfde gewicht. Dit kan vooral handig zijn in regenweer gezien niet enkel je materiaal maar ook jijzelf in de vestibule kan zitten.

Ter hoogte van de deuren is in het buitenzeil een magneetje voorzien. Dit zorgt ervoor dat de flappen goed over elkaar blijven bij het openritsen, en je dus niet instant gedoucht wordt, maar vooral dat je de deuren kan laten ophangen door deze te bevestigen aan de koepel.

Prestaties bij regen

De Finnmark 2 SI heeft een waterkolom van 3.000mm voor het buitenzeil en 10.000mm voor het grondzeil. De tent is dus perfect waterdicht, hoewel… 

Tijdens een trektocht op de Karnische Höhenweg in Oostenrijk waren we net op tijd om de tent op te zetten voor de hel losbarstte. Laat ik ‘net op tijd’ even herdefiniëren. We konden nog net de tent op zetten, maar niet in droog weer koken. Helemaal uitgeregend kroop Glenn dus na het koken in de tent. Tijd om op te warmen in ons waterdicht huisje. Helaas, na een half uur druppelde het binnen langs de mesh aan de bovenzijde. We konden dit probleem tijdelijk oplossen door onze regenjas over de mesh te leggen, maar dit kon natuurlijk niet de bedoeling zijn van zo’n dure tent. 

Eens terug thuis, namen we contact op met Nordisk. De tent werd opgestuurd ter controle en enkele weken later kregen we een compleet nieuwe tent toegestuurd. Van service gesproken! Naast het bezorgen van een nieuw exemplaar, kregen we ook enkele tips mee, die we graag met jullie delen. Je kan de naden van de tent behandelen met silicone, waardoor de waterdichtheid behouden blijft. Dit doe je best bij aankoop (indien ongesealde naden) en na enig gebruik van de tent. Daarnaast kan condensvorming aan de binnenzijde van de tent, in combinatie met (koude) regen, ook voor ‘drupvorming’ zorgen. In het geval van de Finnmark 2 SI bestaat de bovenzijde van de binnentent uit mesh, waardoor de condensvorming op de slaapzak valt. Voorlopig hebben we hier nog niet zoveel problemen mee gehad. Benieuwd wat de toekomst ons brengt!

3 seizoenstent

De Finnmark 2 SI wordt gelabeld als een ‘3-seizoenstent’. Dit komt doordat de tent niet volledig tot de grond aansluit, de stokken ‘slechts’ een diameter van 8,5mm hebben en de tent getest is tot maximaal 25 m/s (90 km/h). 

In realiteit moet je dit echter met een korreltje zout nemen. De Finnmark 2 SI kan gerust wat wind aan en kan ook bij vriestemperaturen gebruikt worden. Gezien de aanwezigheid van mesh ventilatie in een groot gedeelte van de binnentent is een warme slaapzak wel heel belangrijk. Het grote voordeel van de mesh is dat je veel ventilatie hebt en dus ook minder problemen ondervindt met condens. Een echte expeditie tent is het natuurlijk niet, dus in extreme omstandigheden kan je beter uitkijken naar een 4-5 seizoenstent.

Finnmark 2 SI in winter
Moet ik de Finnmark 2 SI kopen?

Er is geen juist of fout antwoord op deze vraag. Alles hangt ervan af wat je met de tent wil doen en waar je persoonlijk voorkeur aan geeft.
De grote sterkte van deze tent is de aanwezigheid van mesh in de binnentent, wat heel fijn is bij warmer of droog weer, gezien je dan letterlijk de sterrenhemel kan zien vanuit je slaapzak. Het nadeel is dat de tent iets minder aangenaam is bij regenweer, zoals hoger beschreven.

Finnmark 2 SI bij nacht

Finnmark 2 SI – Review Meer lezen »

Buffalo Teclite – Review

Buffalo Teclite - Review


Buffalo Teclite Shirt - Een fleece? Windjas? Softshell?

Eén van mijn meest favoriete kledingstukken in de fietstas is ongetwijfeld de Buffalo Teclite Shirt. Sinds 2015 vergezeld de Buffalo Teclite Shirt me bijna tijdens al mijn avonturen. Van winter in de Vogezen, tot Sarek National park in Zweden of gewoon dagdagelijks tijdens woon-werkverkeer. Maar wat is de Buffalo Teclite Shirt juist?

Even op de kaart kijken in Sarek National Park met de Buffalo Teclite Shirt aan.
Buffalo Systems - Outdoor merk in Sheffield

Het outdoor merk Buffalo Systems werd opgericht in Sheffield, Engeland. De producten worden tot op heden nog steeds ontworpen, vervaardigd én verkocht in het Britse district. Op deze manier worden familietradities in ere gehouden en wordt de kwaliteit van het product nauwgezet gecontroleerd. Dit reflecteert zich ook gedeeltelijk in hun producten. Ze zien er iets ouderwetser uit, maar zijn volledig gericht op functionaliteit. Extra aanpassingen zonder nut voor de gebruiker op gebied van warmte, bescherming of algemene performance zullen er niet komen. Naast de standaardversie van elk product, heb jij bij Buffalo Systems steeds de mogelijkheid je product te ‘customizen’ naar eigen smaak. Dit kan voor sommige mensen een grote meerwaarde zijn. Echter heb ik dit zelf niet gedaan om de prijs te drukken.

De nieuwprijs van de Buffalo Teclite Shirt bedraagt op dit moment 265 euro en is (in België) te koop bij Verreweg. Helemaal geen koopje, maar hopelijk heb je na het lezen van deze review een beter beeld of deze jas zijn geld waard is of niet.

Materiaal en design

Puur op zicht lijkt de Buffulo Teclite Shirt op een doodgewone regenjas, maar dan in smock uitvoering. In realiteit is de Teclite echter helemaal niet waterdicht. Het is eigenlijk het meest te vergelijken met een softshell, maar toch iets anders. Eigenlijk combineert de Teclite een fleece en windstopper tot één geheel. 
Het speciale aan de Buffulo Teclite Shirt is dat deze jas enorm snel droogt, enorm ademend is en bij nat weer bij voorkeur gedragen wordt op de blote huid. Op die manier vervult de Teclite het beste zijn rol, namelijk je comfortabel houden bij nat en winderig weer zonder te oververhitten. Om beter te weten hoe dit juist werkt, kunnen we best even het ontwerp van de Teclite bekijken.

De Buffulo Teclite Shirt bestaat uit twee lagen, namelijk een buitenlaag van Pertex klasse 4 en micro pile binnenlaag. 
Pertex, bestaande uit gewoven nylon/polyamide, heeft als belangrijkste functie wind en water buiten te houden en gelijkertijd ademend te blijven om condens, zweet en water van binnen naar buiten af te voeren. 
De binnenste laag, de micro pile, is gewoven polyester met kleine uitstulpingen. Vergelijk het met een deurmat die ook bestaat uit kleine dotjes. Door deze manier van werken, is deze binnenste laag enorm aangenaam op de huid. Zo aangenaam dat je het niet met veel andere type kledij kan vergelijken. Je moet het voelen om te weten wat ik bedoel! De bedoeling van de Teclite is om deze op de blote huid te dragen. Hierdoor komt de pile meteen in contact met jouw lichaam en kan het heel efficiënt zweet, condens en water verwijderen. 

De Buffulo Teclite Shirt is geen gewone jas met front rits maar een smock design met twee ritsen aan de zijkant. Het voordeel hiervan is dat de ritsen aan de zijkant minder snel een afkoelend effect hebben. Daarnaast bestaat deze uit twee zippers waardoor je de ritsen volledig kan openzetten en extra goed kan ventileren. Op de borst bevindt zich een frontzak waar je wat spullen in kwijt kan en een buidelzak voor extra materiaal of om je handen op te warmen. De jas heeft een kap die kan opgeborgen worden. Helaas is deze kap toch duidelijk wat aan de krappe kant waardoor naar boven kijken met de kap aan soms wat tegen wringt. Ook is deze niet groot genoeg om een helm onder te passen. Ik draag zelf vaak een muts bij veel wind of kou, waardoor ik hier minder last van heb.

Tweedelige rits aan beide zijkanten van de jas.
Hoe werkt de Buffulo Teclite Shirt in de regen?

Ondanks het feit dat de Buffulo Teclite Shirt niet waterdicht is, is het bij milde temperaturen toch één van mijn favoriete jassen om te dragen op de fiets (of andere activiteit) bij regenweer. De buitenste laag, die je best regelmatig eens inspuit met Nikwax TX.Direct Spray-On, zal de wind en zoveel mogelijk water buiten houden. Aangezien de jas niet volledig waterdicht is, zal er steeds wat vocht binnen komen. Hier komt de binnenste laag, de pile, in actie. Aangezien de Teclite in deze condities best gedragen wordt op de blote huid, wordt het water, zweet en condens enorm snel opgenomen en verspreid over een groot oppervlak. Hoe groter het oppervlak, hoe sneller het water terug kan verdampen en via de ademende Pertex laag terug de jas kan verlaten. De draaiende motor achter deze verdamping is je eigen lichaamswarmte. 

Het resultaat is dat je lichtjes nat wordt maar wel volledig comfortabel blijft. Je creëert als het ware een eigen microklimaat binnenin de jas waar het heel fijn vertoeven is. Veel fijner dan in een volledig waterdichte regenjas met membraan waarin je je te pletter zweet. Waterdicht betekent namelijk enkel dat er geen water binnenkomt van buitenaf. Het vocht en zweet dat zich binnenin bevindt, kan bij een klassieke regenjas vaak slechts beperkt weg waardoor je tijdens het bewegen nog steeds ‘nat’ kan worden. 

Net zoals bij elk kledingstuk, zijn er ook grenzen aan Teclite op gebied van regen en warmte. Zo kan de Buffulo Teclite Shirt je in de regen bij actief gebruik gemakkelijk comfortable houden tot een temperatuur van 10-15°C. Wanneer het kouder wordt en blijft regenen, raak je stilaan tegen de limiet waar deze jas comfortabel blijft. Bij koude en regen doe ik vaak mijn poncho aan tijdens het fietsen en voeg eventueel een baselayer en/of midlayer (fleece) toe. Op de momenten dat het echt koud en nat is gedurende lange tijd, draag ik hierboven een hardshell of verander ik naar een fleece met hardshell.
Een andere optie zou de ‘dikkere broer’, Buffalo Special 6, zijn die bestaat uit een veel dikkere pile laag. Hierdoor kan hij meer lucht vasthouden en je dus ook langer warm houden. In mijn ervaring kan ik me tijdens het bewegen warm houden bij temperaturen van 0-5° (bij droog weer). Het nadeel van deze ‘dikkere broer’ is het gewicht en bulky formaat, waardoor deze minder ideaal is voor een all-season fietsende wereldreiziger. Voor tochten in Scandinavië, Schotland of in de winter, gaat deze echter ook standaard mee! 

De Buffalo Teclite Shirt als ideale windstopper

Tijdens het fietsen kan je soms behoorlijk wat wind vangen. Zeker tijdens lange afdalingen, is een wind block geen overbodige luxe.  Gezien de Teclite winddicht is tot snelheden van 65 km/h, is deze jas hier ook ideaal. Daarnaast is de pile/fleece binnenin erg warm en houdt het veel lucht vast voor zijn gewicht. Samen met de ventilatie ritsen, kan je zo een breed spectrum van wind en temperatuur aan zonder dat je continue van kledij moet veranderen.

De Buffalo Teclite Shirt als all-rounder

Bij droog weer draag ik graag een t-shirt of baselayer onder de Teclite. Niet omdat de pile onaangenaam is, integendeel, maar vooral omdat het dragen van de Teclite op de blote huid voor enige intense geuren kan zorgen na enkele stevige zweetbeurten. Dit hoeft zeker geen probleem te zijn, maar een t-shirt is on the road iets makkelijker te wassen dan een volledige jas. 

Een andere reden om laagjes te gebruiken in combinatie met de Teclite is voor extra isolatie. Samen met een baselayer, fleece, Buff en muts kan je bij droog weer (en actief gebruik) snel temperaturen van 0-5° aan. En gezien de jas enorm ademend is, heb je minder last van opbouwende condens en zweet in vergelijking met een hardshell of dikke softshell.

Met een extra baselayer en fleece onder de Buffalo Teclite Shirt is deze jas ook ideaal tijdens de winter.
Conclusie

De Buffalo Teclite Shirt is een jas die mij op zowat elk avontuur vergezeld. Of het nu zomer is of winter, het is een jas die in elk seizoen wel een rol te vervullen heeft. De totale kostprijs van 265 euro is niet niks, maar je krijgt hiervoor wel een product dat weinig onderhoud vraagt (op de sporadische behandeling met Nikwax TX.Direct Spray-On na) en je veel extra kwaliteit biedt on the road!

Buffalo Teclite – Review Meer lezen »